Tips voor Honden

Belangrijke tips voor de nieuwe baas van een hond

Eerst wennen              

Laat de hond thuis eerst even tot rust komen. Vaak wordt er visite uitgenodigd of gaat men op visite maar de hond krijgt hiermee vaak net iets te veel indrukken. Laat u ook het wassen van de hond nog even achterwege; dat kan na een week ook nog wel. De hond heeft tussen de 3 weken en 3 maanden nodig om zich uw routine eigen te maken. Zorg dat u de hond niet voor langere tijd alleen hoeft te laten. Begin om het dier te laten wennen om even alleen te zijn door even naar een andere ruimte te gaan met de deur dicht. Beloon de hond als hij stil is geweest en negeer hem, en ga een stapje terug, als hij dit niet heeft gedaan.

Op éen lijn

Bedenk dat de hond van oorsprong een groepsdier is, net als wolven. In een huisgezin nemen de menselijke leden van het gezin de plaats in van de roedel. Het is dus heel belangrijk dat in het gezin iedereen op één lijn staat. Afspraken maken, voordat de hond komt, is dus van belang.
Als alle gezinsleden er andere regels op na houden, weet de hond niet waar hij aan toe is. Onbegrip en wellicht probleemgedrag kan hier het gevolg van zijn.

Gehoorzaamheid

Goed luisteren is iets wat de hond niet uit zichzelf doet; hij moet het leren. Wees consequent met uw opdrachten en laat hem duidelijk weten wat u van uw hond verlangt. Beloon hem telkens als hij goed heeft geluisterd, dit maakt dat de hond het prettig vindt om opdrachtjes voor u uit te voeren. Het juiste moment van belonen of corrigeren is heel belangrijk. Het heeft geen zin om dit achteraf te doen, want de hond weet niet meer waar het over gaat. Laat u de hond niet loslopen, voordat hij goed naar u luistert. Het gebruik van een korte lijn geeft u meer controle over de hond en zorgt dat u makkelijker contact maakt. Later kunt u trainen met een langere lijn. Wanneer u de hond los laat lopen, beloon hem dan als hij naar u toekomt. Ook als u 10 keer moet roepen, want zo blijft het voor de hond leuk om bij u te komen. Wij adviseren u om met de hond een cursus te volgen om deze vaardigheden samen onder de knie te krijgen en om op een leuke manier een band op te bouwen.

Hond en kind

Laat u de hond, ook al kent u hem nog zo goed, nooit alleen bij kinderen. Veel kinderen zijn gek op honden, maar begrijpen logischerwijs niet de taal van de hond. Wat een kind leuk vind, bijvoorbeeld bij de hond liggen, speeltjes pakken, omhelzen, kan voor de hond als bedreigend worden ervaren, met alle gevolgen van dien. 90% van de bijtincidenten vind plaats in eigen huis met de eigen hond, omdat er onbegrip is tussen kind en hond.

De hond heeft recht op zijn eigen plek. U kunt uw kind goed uitleggen dat hij niet gestoord mag worden als hij in de mand ligt te slapen of aan een kluif knabbelt. Voor de goede verstandhouding, moet de hond daarop kunnen vertrouwen.

Wij wensen u nog heel veel plezier samen met uw nieuwe huisgenoot!

 

 • Algemene informatie
 • Adres
  Koningsweg 141
  3585LA Utrecht

  Postadres:
  Postbus 14140
  3508 SE Utrecht
  Openingstijden
  Werkdagen van 10:30 tot
  13:00 en van 14:00 tot 15:30
  Zaterdag van 10:30 tot 13:00
  Zondag gesloten

  tel: 030 2514542 (norm. tarief)
  of stuur ons een email