Tips voor de nieuwe huisgenoot (hond)

 1. Eerst wennen

Laat de hond thuis eerst even tot rust komen. Vaak wordt er visite uitgenodigd of gaat men op visite maar de hond krijgt hiermee vaak net iets te veel indrukken. De hond is waarschijnlijk erg moe en gestrest van zijn asielverblijf en zal eerst willen wennen en bijkomen.
Laat de hond gewoon meedraaien in het huishouden zoals u anders ook zou doen, zodat hij kan wennen aan de routine.
De eerste dagen kunt u beter geen kluifjes of speelgoed geven, totdat u de hond beter kent en hij u vertrouwt. Een hond heeft gemiddeld 1-3 maanden nodig om te wennen aan een nieuwe situatie, zorg tot die tijd dat u de hond niet lang alleen hoeft te laten. Als de hond zich thuis voelt kunt u beginnen met even 5 minuutjes naar de tuin als de hond in de woonkamer is, etcetera.

 1. Rust in huis

De hond heeft in het asiel veel stress ervaren en heeft minder rust gehad dan hij zou moeten hebben. Het is belangrijk om thuis te zorgen dat de hond tot rust komt, ook als hij niet uit zichzelf gaat liggen of slapen. Steeds weer naar zijn plaats begeleiden of een bench aanleren zorgt dat de hond weer leert om zelf zijn rust te nemen. Een hond hoort ongeveer 14-18 uur per dag te slapen, als hij daar niet de kans voor krijgt zorgt dat voor stress en steken gedragsproblemen uiteindelijk de kop op.

 1. Afspraken en regelmaat

Iedereen heeft baat bij consequentie en regelmaat, zeker honden. Niets is zo verwarrend als wanneer de ene baas ja zegt, en de andere nee. Iedereen in het gezin moet dus op één lijn staan, dezelfde commando’s gebruiken en dezelfde regels stellen. Als het goed is, heeft u het daar al goed over gehad voordat de hond kwam. 

 1. Gehoorzaamheid

Goed luisteren is iets wat de hond niet uit zichzelf doet; hij moet het leren. Wees consequent met uw opdrachten en laat duidelijk weten wat u van uw hond verlangt. Beloon hem telkens als hij goed heeft geluisterd, dit maakt dat de hond het prettig vindt om opdrachtjes voor u uit te voeren. Het juiste moment van belonen of corrigeren is heel belangrijk. Het heeft geen zin om dit achteraf te doen, want de hond weet niet meer waar het over gaat. Wanneer u de hond los laat lopen, beloon hem dan als hij naar u toekomt, ook als u 10 keer moet roepen of lang moet wachten, want zo blijft het voor de hond leuk om bij u te komen (de aanhouder wint!). Wij adviseren u om met de hond een cursus te volgen om deze vaardigheden op een leuke manier onder de knie te krijgen.

 1. Hond en kind

Laat u de hond, ook al kent u hem nog zo goed, nooit alleen bij kinderen. Kinderen doen vaak (in de ogen van de hond) onverwachte dingen waarop honden soms onverwacht kunnen reageren. Leer uw kinderen dat als de hond ligt te slapen of bijvoorbeeld een kluif heeft, hij met rust wordt gelaten. Voor een goede verstandhouding moet de hond daarop kunnen vertrouwen.

 

 • Algemene informatie
 • Adres
  Koningsweg 141
  3585LA Utrecht

  Postadres:
  Postbus 14140
  3508 SE Utrecht
  Openingstijden
  Werkdagen van 10:30 tot
  13:00 en van 14:00 tot 15:30
  Zaterdag van 10:30 tot 13:00
  Zondag gesloten

  tel: 030 2514542 (norm. tarief)
  of stuur ons een email