Afgezette tuin - uw kat veilig naar buiten

De tuin afzetten geeft veel voordelen: de kat kan niet vermist of gewond raken, de buren hebben geen overlast van uw kat, u heeft geen last van andere katten, de vogels in de straat zijn veilig…. Een goed afgezette tuin geeft het beste van twee werelden voor u en uw dier. Naar buiten zoveel hij wil, en geen gevaren. Voor een blinde of dove kat is het zelfs noodzaak om of de tuin af te zetten of binnen te blijven - voor de eigen veiligheid. 

Wat is een kat-proof afgezette tuin?

Hoe makkelijk of moeilijk het is de tuin helemaal af te zetten hangt af van de inrichting. Veel stadstuintjes zijn prima geschikt om af te zetten!

Houdt u er rekening mee dat een gezonde jonge kat makkelijk tot 2 meter hoog kan springen, als hij dat wil. Daarnaast kan hij door een klein gaatje in de heg. Een goed afgezette tuin heeft dus in principe een hoge schutting (zonder horizontale planken) of een heel dichte heg. Boven kan natuurlijk de tuin helemaal overdekt worden met gaas (een katten ren dus) maar dit hoeft niet. Door op de schutting/ heg schuin een stuk gaas te spannen in een hoek van 45 of 90 graden zoals op de foto, is de tuin al afgesloten! Een kattenlichaam is namelijk niet in staat om schuin achteruit omhoog te klimmen of over het net heen te zwaaien. 

Andere manieren?

Er zijn ook andere systemen om een tuin af te zetten, zodat een kat niet bovenop de schutting kan komen en van daaruit verder kan komen, bijvoorbeeld door rollende balken op de schutting te bevestigen. Voor veel katten werken deze oplossingen prima maar niet voor alle. 

Hoe stevig en hoe hermetisch de afsluiting moet zijn hangt ook een beetje van de kat af en hoe graag hij of zij verder weg wil. Over het algemeen is de afzetting met schuin net meer dan genoeg. 

Vanzelfsprekend zijn wij vanuit dierenwelzijn oogpunt geen voorstander van schrikdraad of scherpe tuinafzettingssystemen.

Kat aan een touwtje?

Tot slot nog iets over de kat aan de lijn. Hoe schattig en handig dit er ook uit ziet op social media, voor verreweg de meeste katten is dit geen oplossing

Katten hebben een hekel aan het gevoel van een tuigje en raken verstrikt of in paniek van de lijn. Bovendien willen katten juist buiten hun eigen gang kunnen gaan. De enige manier waarop een kat aan de lijn uitlaten wel goed zou kunnen gaan is als én de kat dit van kitten af aan gewend is én als hij van nature heel gericht is op mensen. Wilt u in de toekomst uw kat uitlaten aan de lijn, kies dan een mensgericht kitten en oefen het aan de lijn lopen dagelijks!

Meer informatie?

Er zijn volop bedrijven die gespecialiseerd zijn in afzet systemen voor de tuin, dus kijkt u op internet voor meer informatie. Bijvoorbeeld:

https://nl.protectapet.com/kattennet-omheining-afrastering-schutting/

https://www.buitenlevengevoel.nl/tuinbeveiliging-voor-katten/

 • Algemene informatie
 • Adres
  Koningsweg 141
  3585LA Utrecht

  Postadres:
  Postbus 14140
  3508 SE Utrecht
  Openingstijden
  Werkdagen van 10:30 tot
  13:00 en van 14:00 tot 15:30
  Zaterdag van 10:30 tot 13:00
  Zondag gesloten

  tel: 030 2514542 (norm. tarief)
  of stuur ons een email