Buitenlandse adoptiehonden

Adopteren buitenlandse hond

Steeds vaker adopteren mensen een hond uit het buitenland. Uit de meest erbarmelijke omstandigheden komen deze dieren en het is een nobel gebaar om hen een thuis in Nederland te bieden. Echter zien wij ook steeds vaker dat buitenlandse honden naar het asiel worden gebracht. Men redt een hond, maar is de hond daar ook echt mee gered?

De honden die bij ons komen hebben vaak eenzelfde probleem met verschillende uitingen, namelijk het slecht kunnen omgaan met prikkels vanuit de omgeving.
De ‘buitenlandse hond’ zit heel anders in elkaar zit dan een bewust gefokte hond. Deze honden zijn veel meer hond, omdat ze al generaties lang op straat moeten overleven, voor hun eigen eten moeten zorgen, zichzelf verdedigen, zich in veiligheid brengen. Daarom reageren ze vaak instinctief op dingen die ze spannend vinden. Vaak zijn dat objecten die harde geluiden maken of snel voorbij komen (denk aan scooters/mensen op skates) maar ook kinderen vinden ze lastig in te schatten en die combinatie gaat dus vaak mis.
Alle dingen die wij normaal vinden; fietsers die voorbij komen, vrienden die op bezoek komen, met de hond naar een speelveldje waar nog 10 andere honden plus eigenaren zijn, zijn juist overweldigend voor honden die hier niet mee gesocialiseerd zijn.
Om deze honden goed te kunnen begeleiden, zult u zich moeten verdiepen in hondengedrag en aan kleine signalen aan uw hond zien wanneer u een stapje terug moet doen.
Het betekent dat u uw leven met rust, regelmaat en voorspelbaarheid moet indelen.

Van nature zijn deze honden, ook al zijn ze vanaf pup met mensen in (positieve) aanraking geweest, angstig voor vreemde situaties. Dat wil zeggen dat ze in de gewenningsperiode soms vluchtgevaarlijk zijn. Wij vinden het daarom belangrijk dat deze honden de deur uit gaan met een veiligheidstuig, waar ze zich niet uit kunnen wurmen, en de nodige veiligheidsmaatregelen. Denk aan sluizen in huis, zodat de hond nooit de voordeur uit kan glippen, maar ook een goed afgeschermde tuin en een autobench, zodat de hond niet de auto uit kan springen voor u hem aangelijnd heeft.
Na een paar weken zal de hond wat meer tot rust komen en u gaan vertrouwen waardoor deze maatregelen achterwege gelaten kunnen worden. Sommige honden blijven erg angstig en schrikkerig en dat blijft altijd oppassen geblazen.
Dat, en hiervoor beschreven, is de reden dat wij bij voorkeur deze honden niet in de stad of een drukke omgeving plaatsen. Het Nederlandse leven is voor hen vaak al moeilijk genoeg te overzien.

Zijn we dan alleen maar negatief? Nee. Buitenlandse honden zijn immers ook gewoon honden en ook zij kunnen geweldige maatjes worden. Juist omdat u extra met de hond bezig bent en rekening houdt ontstaat een diepe band.
Het vergt lage verwachtingen, een groot aanpassingsvermogen en vooral inzicht in hondengedrag om deze honden een fijn en stabiel thuis te bieden. Als u zo’n stabiele situatie kunt bieden, kunnen we u echter aanraden om een ‘buitenlander’ te adopteren. Het is geweldig om te zien hoe zo’n hond elke dag weer een beetje opbloeit!
  • Algemene informatie
  • Adres
    Koningsweg 141
    3585LA Utrecht

    Postadres:
    Postbus 14140
    3508 SE Utrecht
    Openingstijden
    Werkdagen van 10:30 tot
    13:00 en van 14:00 tot 15:30
    Zaterdag van 10:30 tot 13:00
    Zondag gesloten

    tel: 030 2514542 (norm. tarief)
    of stuur ons een email