Schuwe kittens

Schuwe kittens, wat houdt dit nu precies in ?   

Een schuw kitten; een hele opgave, maar wanneer de kleine man/meid dan eindelijk bij u op schoot klimt is de beloning voor al uw harde werk des te groter! Toch komen schuwe kittens met een gebruiksaanwijzing, en om die precieze reden hebben wij kort en bondig een universele gebruiksaanwijzing geschreven. Want, hoe kunt u nou het beste omgaan met een schuw kitten?  En wat wordt er verstaan onder schuwe kittens? 

Schuwe kittens zijn, de naam zegt het al, kittens die menselijk contact nog niet gewend zijn. Dat hoeft zeker niet permanent te zijn! Ervaring leert dat schuwe kittens geweldige schootkatten kunnen worden, mits de baas een aantal regels ter harte neemt. Voor kittens zijn de eerste twee tot vier weken van hun leven belangrijk; het wordt ook wel de inprentingsfase genoemd. Wanneer ze in de eerste paar weken van hun leven geen menselijk contact hebben mogen ervaren, is dit direct af te lezen aan zijn of haar gedrag. Schuwe kittens kunnen bij het zien van mensen wegkruipen, blazen of – ja echt – zelfs spugen (een soort van mini-explosie waar je de eerste paar keer misschien van schrikt). Als je zo’n kitten probeert aan te raken, kan hij of zij wegschieten of zelfs aanvallen. Let op: zelfs de misschien schattige uithalen van jonge kittens kunnen flink pijn doen. 

Onderschat schuwe kittens dus zeker niet. Hij of zij ziet er misschien oh zo snoezig uit met grote ogen, maar kan uithalen als een wild dier (en doet dit in sommige gevallen zonder pardon). 

In de zomermaanden komen er bij het asiel altijd ook schuwe kittens binnen; katjes die in het wild geboren zijn (denk aan boerderijen, volkstuinen en industrieterreinen). Kortom: kittens die nog geen liefdevolle verzorging hebben gekregen. Het asiel biedt die kittens een onderdak tot ze zo’n liefdevol thuis vinden. 

Maar waarom vertrouwen schuwe kittens mensen niet op onze blauwe ogen? Het antwoord ligt in de inprentingsfase: omdat schuwe kittens geen menselijk contact kennen, zijn wij een bedreiging (en niet te vergeten heel groot – in de ogen van kittens). Komt dit ooit nog goed? Denkt u nu misschien. Wees gerust, met de juiste houding van de baas, een hoge dosis geduld en liefdevolle verzorging kruipt de grootogige dot misschien wel binnen no-time bij u op schoot. Let wel: het kitten zal nooit een allemansvriend worden en zal bij visite misschien wel weer even onder de bank kruipen. Maar zodra de rust is weergekeerd – en u wat lekkere snoepjes pakt – is de kans groot dat alle drukte snel vergeven en vergeten is.

Maar hoe maak je van een schuw kitten een leuke huisgenoot? 

  1. Verwacht niet van je nieuwe kitten dat hij of zij met 5 dagen op schoot zal kruipen. Het kan wel weken duren voor u ziet dat hij of zij wat rustiger wordt en gewend raakt aan de nieuwe omgeving. Soms duurt het wel een aantal maanden tot een jaar voor u een volledige vertrouwensband opgebouwd heeft. Maar als u goed kijkt, ziet u stap voor stap verbetering. 
  2. Als u een schuw kitten in huis neemt moet u over veel tijd beschikken. U moet uw kitten als een wild dier zien dat getemd moet worden; en dat kost veel tijd. Hoe meer tijd u ermee doorbrengt, hoe sneller hij of zij aan u gewend raakt en dus ''tammer'' wordt.  
  3. Laat een schuw kitten in het begin nooit gelijk los in huis, maar zet hem of haar de eerste weken apart in een kamer met water, voedsel en een kattenbak. Als u dit niet doet, en hem of haar de vrijheid geeft te gaan waar hij of zij wil, is de kans heel groot dat hij of zij zich verstopt op plekken waar u er niet bij kunt. Het zal dan veel langer duren voor hij of zij aan u – en de nieuwe omgeving gewend is. Verder is een kleine ruimte voor de kat veel overzichtelijker. Probeer ervoor te zorgen dat het kitten wel verstopplekjes heeft in de ruimte waar hij of zij verblijft, maar zodanig dat u er goed bij kan komen. Zet bijvoorbeeld een kattenmandje neer of een omgekeerde doos (dozen doen het zeer goed bij katten). Bouw de ruimte langzaam uit. Laat bijvoorbeeld na een week of drie de deur eens openstaan en kijk wat het kitten doet. Vaak zult u zien dat hij of zij bij de minste dreiging de kamer weer in rent. Zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed dicht zijn, want als het kitten de kans krijgt zal hij of zij naar buiten vluchten. Wij adviseren sowieso om van oorsprong schuwe katten nooit naar buiten te laten gaan! Schuwe katten kunnen snel in paniek raken en vluchten. Ook komen ze van oorsprong buiten en verwilderen ze snel. Als ze dan nog niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, houd je de verwilderde kattenpopulatie in stand.  
  4. Kittens nemen gedrag van elkaar over en versterken elkaars gedrag, dus ook angst wordt versterkt. Als u toch 2 kittens samen wilt laten opgroeien, combineer dan een schuw kitten met een sociaal kitten. Het schuwe kitten zal dan naar het sociale kitten toe trekken en vanzelf uit zij  of haar schulp kruipen. Als u al een andere kat heeft, zal het schuwe kitten zich daarop richten. Uw eigen kat zal het kitten in eerste instantie mogelijk niet met open armen ontvangen en probeert hem of haar waarschijnlijk te verjagen. Dit kan best ver gaan, tot vechten toe. U moet het ze dan zelf laten uitzoeken, katten zijn geen moordenaars en de volwassen kat zal rekening houden met het kitten. Als er na drie weken echter absoluut geen verbetering is, zal uw kat het kitten nooit accepteren. Dit komt gelukkig bijna nooit voor.  
  5. U moet het schuwe kitten zoveel mogelijk met uw aanwezigheid confronteren op een voor de kat zo leuk mogelijke manier. Hier zijn een aantal mogelijkheden:
  • Paaien met voer.  Zet dus niet het eten neer en ga dan weg, maar wacht tot het kitten gegeten heeft. Hierdoor zal hij of zij eten met u gaan associëren. Eten is fijn, het baasje is erbij; het baasje is fijn. Houdt hierbij rekening met twee dingen: Ten eerste moet een kitten 5 keer per dag een kleine hoeveelheid eten. Verder is het soort voer van belang. Geef altijd voer dat speciaal voor kittens bestemd is, zowel droge brokjes als blik; geef liever zo min mogelijk blik. Blikvoer werkt erg laxerend, waardoor het kitten aan de diarree kan raken en kan uitdrogen. U moet speciaal kittenvoer blijven geven tot uw kitten helemaal uitgegroeid is, dus tot het ongeveer een jaar oud is. Het beste kunt u uw kitten met de hand voeren. Op deze manier leert hij of zij uw hand minder eng vinden, waardoor u hem of haar sneller aan kunt raken.
  • Speel met het kitten. Elk kitten is van nature speels en nieuwsgierig; dus ook een schuw kitten. Zorg voor voldoende spelmateriaal. Dit kan iets simpels zijn als een veter of een propje papier. U zult zien dat als u maar vaak genoeg het propje weggooit het kitten er uiteindelijk achteraan zal gaan. Ook hiervoor geldt: spelen is fijn en als hij of zij dat met u associeert…
  • Probeer het kitten zoveel mogelijk aan te raken.  Het is daarom belangrijk dat het kitten zich niet op onbereikbare plekjes kan verstoppen. Het kitten zal uw handen in het begin erg eng vinden. Bouw het daarom langzaam op. Laat het eerst eens ruiken, of geef het iets lekkers. Let op de reacties van het kitten en ga steeds een stapje verder. Dit zal hij of zij in eerste instantie absoluut niet leuk vinden, maar zodra het merkt dat er bij aanraking niets vervelends gebeurt, zal het rustiger worden. Als het niet lukt met de blote hand, probeer het dan met een hulpmiddel als een stokje; als hij of zij wat gewend is aan aanrakingen, probeer hem of haar dan eens op schoot te nemen. Als dit niet met blote handen lukt, gebruik dan bijvoorbeeld een handdoek. 

 

Een schuw kitten is dus iets waar u goed over na moet denken – en zeker niet moet onderschatten. Heeft u bijvoorbeeld genoeg tijd? Geen kinderen (of oudere kinderen die al wat rustiger zijn)? Kunt u aan al zijn of haar wensen voldoen en hem of haar een liefdevol thuis geven? Dit zijn vragen die u moet kunnen beantwoorden. 

We zetten voor u de voors en tegens nog even op een rijtje. 

U kunt beter geen schuw kitten nemen als:

  • u weinig tijd heeft en veel weg bent-u een druk gezin met kleine kinderen heeft
  • u graag wilt dat uw kat als hij volwassen is naar buiten gaat
  • u graag een allemansvriend wilt. 

Een schuw kitten is echt iets voor u als:

  • u veel tijd heeft en het kitten de tijd wilt geven die het nodig heeft om te wennen
  • u een rustig gezin hebt
  • u beschikt over meerdere kamers (dit om van 1 van de kamers een kattenkamer te maken, een 2 kamer appartement is niet voldoende)
  • u van een uitdaging houdt en niet bang voor katten bent -u een speelkameraadje voor uw eigen kat zoekt
  • u niet noodzakelijk een allemansvriend als kat wilt.  
  • leuke beloning, echt jouw kat 

Hopelijk heeft u na het lezen van deze informatie een beter beeld van wat het in huis nemen van een schuw kitten inhoudt en hoe u daar het beste mee om kunt gaan. Als u verder nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met het asiel. Het telefoonnummer is: 030-251 45 42 Wij zullen u zo goed mogelijk proberen te helpen.   

  • Algemene informatie
  • Adres
    Koningsweg 141
    3585LA Utrecht

    Postadres:
    Postbus 14140
    3508 SE Utrecht
    Openingstijden
    Werkdagen van 10:30 tot
    13:00 en van 14:00 tot 15:30
    Zaterdag van 10:30 tot 13:00
    Zondag gesloten

    tel: 030 2514542 (norm. tarief)
    of stuur ons een email